RESPIRATÒRIA CONFINADA

Fisioteràpia respiratòria confinada! 

En aquesta entrada al blog us volem donar alguns trucs que podeu fer servir a casa ara  que esteu sense la vostra fisio de confiança ;)  

Abans, però, una mica de teoria… fàcil, no us penseu: 

La diferència entre una bronquitis i una pneumònia.








































Extreta de xarxes socials


El SARS-CoV-2, com altres virus que existeixen, poden produir pneumònies, en aquests moments tenim la COVID-19. Llavors, el pulmó està malalt: els alvèols, que són l'última part del pulmó que fa la ventilació, no poden treballar i necessiten un tractament mèdic per curar-se i poder seguir proporcionant oxigen a les cèl·lules. De vegades, també podria augmentar la mucositat al pulmó, però no sempre.
La bronquitis pot tenir tractament amb antibiòtic i medicacions inhalades (nebulitzacions o “ventolin”). Aquesta és la més freqüent entre els nens petits i pot aparèixer secundàriament en persones amb disfàgia (dificultat o impossibilitat de mantenir una alimentació amb les textures dels aliments normals), persones amb escoliosi o persones que tenen la graella costal amb poca mobilitat. El problema aquí és sobretot un augment de la mucositat, aquest augment pot tapar els bronquis i parts del pulmó, per això també es pot tenir la sensació d’ofec o una ventilació minvada. 

RESPIRAR --------------- VENTILAR

Recordeu les llargues passejades que feien aquests? La seva missió era canviar oxigen per diòxid de carboni i poder fer la ventilació, si no haguessin arribat a destí la persona hauria inspirat (entra aire) però no ventilat (em quedo oxigen i deixo anar els gasos que no necessito).


Per millorar la respiració i ventilació dels vostres fills/es us donem alguns consells:

Neteja nasal

Sobretot és important que feu la posició de seguretat que explica aquest doctor Cómo hacer un lavado nasal al bebé paso a paso , ja que molts dels alumnes tenen problemes de disfàgia. Ell parla de posar-li una bona “embolada”, nosaltres proposem que comenceu amb poca quantitat i prudència. En aquesta posició podeu controlar millor les gotetes de suero que li poseu pel forat del nas, després gireu el cap i repetiu pel forat de dalt. El nen/a pot tossir o notareu com empassa, no us espanteu: les gotetes han arribat a la boca i les expulsa o se les empassa, per això recomanem un “xorro” petit perquè el vostre fill/a el pugui controlar, tossint o empassant.

Canvis de posició

Ja us vam comentar en un post anterior la importància dels canvis de posició, ara hi afegim més.
Canviar la posició del vostre fill ajuda que diferents parts del pulmó ventilin millor. En general, la part que està “a sota”, més a prop del terra és la que ventila millor. Per això és molt recomanable que els poseu asseguts, panxa amunt, bocaterrosa, laterals d’un costat, l’altre i també són molt vàlides aquelles posicions que no són ni de costat ni panxa amunt, en diagonal diguéssim. Això és vàlid per infants i adults tant si es mouen poc com si es mouen molt.
Algunes vegades podreu notar que en una posició comencen a respirar més de pressa, els hi costa més respirar, llavors és tan senzill com canviar-los de posició.
El pulmó és més gran per la part de l’esquena que per davant, en general, la posició d’assegut a la cadira basculada els deixa més part de pulmó ventilant (però és on poden acumular més mucositat!) És recomanable que al llarg del dia els aneu variant la posició perquè el pulmó ventili les diferents parts.

A mobilitzar-nos   
                         




Aquesta és la part més activa per part vostre. Amb el confinament no podem anar al gimnàs així que us proposem una activitat perquè tots sortiu guanyant. Amb el vostre fill estirat panxa amunt li agafeu els braços i l’ajudeu a bombejar aire. Podeu fer unes respiracions amb cada ruta. 
  • Ruta 1: Braços amunt rectes, obrim i baixem pels laterals. 
  • Ruta 2: braços amunt pels laterals i baixar tancant. 
No forceu les articulacions, vosaltres coneixeu el vostre fill/a i sabreu fins on arribar. 
En la pujada de braços s’amplia la capacitat de la caixa toràcica i fem entrar més aire; la baixada ha de coincidir amb deixar anar l’aire.
  • Aquests exercicis també els podeu fer amb el vostre fill de costat i movent el braç de dalt. 




Mantenir el moc fluïd
El moc ha de poder ser mogut cap a l’exterior, si és molt dens és més difícil que si és un moc tou. Cal, doncs hidratar els infants i adolescents per fer que aquest moc sigui més lleuger. Cal oferir-los aigua diverses vegades al dia, fora dels àpats i en els àpats. A vegades per aconseguir que beguin més quantitat podeu fer servir aigües de sabors o afegir a l’aigua algun xarop de sabors. 
Per descomptat si els vostres fills tenen medicaments prescrits que ajuden a la fluïdificació del moc també ajudaran al fet que el pugui treure amb menys esforç. 


Fins que no ens puguem tornar a veure esperem que aquests consells us ajudin. Cuideu-vos.


Comentaris

  1. Hola Celia, Jana, Laia i Pepi!!
    Moltes gràcies per aquest post sobre la fisio respi. Amb això del covid-19 la fisioterapeuta no pot venir a casa a ajudar al Joan així que quan puc li faig, agraeixo molt les explicacions i consells que ens heu enviat.
    🙅‍♀️😘

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

COM OBRIR LES MANS PER FER UNA ACTIVITAT

L'OCA DELS SENTITS